2010. március 23., kedd

No future, avagy a székelyföldi turizmus



Ma összefutottam egy volt osztálytársammal. Nem árulom el honnan jött, ki ő, mennyi pénze van. Fogalmazzunk úgy, hogy turizmusban érdekelt mikrovállalkozást működtet. Panaszkodott. Nem dühös, elkeseredett. Üzleti terve nincs, pénze nincs, jövője nincs. Ilyen a rendszer. No future.

Alábbi kép Zsögödfürdőn készült. Egy régen jobb időket is megélt, egykori panzióról. Néhány évtizede belakják a helyi csövesek. Kétszer is felgyúlt az idén. Nem szándékos gyújtogatás, cigarettacsikk.



A következő is zsögödi táj. Az ásványvizes strand felé vezető út. Igen! Ásványvíz. Buborékos! Az! Halál komoly! Az a sáros izé, amelyen traktorok, vagy tankok kivételével bármi tengelyig süllyedne, a városrendezési térképen útként van feltüntetve. Nyomokban aszfaltot is tartalmaz. Lopott bitumenes kavicsot szoktak a helybéliek szétszórni rajta, amit kézi úthengerrel beledöngölnek a földbe. Tavasszal, meg nyáron, ősszel és enyhe teleken ilyen. Ja! És érdemes megszemlélni a művészi összevisszaságban heverő pillepalackokat is!


Figyelem! Sátrazni tilos! Nem számít, hogy hely sincs e szabadidős tevékenységre, de tilos. Viszont a fára fénykígyót tekerni szabad. Amit karácsonykor be is üzemelnek a kis aranypofáim. Száz méterre innen van egy kemping. Ott is csövesek laknak, mert turisták nem jönnek a szúnyogok miatt. Ugyanis egy félig kiszáradt holtág mellé építették. Ja, meg ivóvíz sincs, zuhanyzó sincs, ergo: engedély sincs. Áram az talán van. Íme a tiltótábla:


S ha már a Karácsonynál tartunk, akkor íme, fönt a párkányon, a környezettudatos karácsonyfa, csöves módra. Magától nő, nem kell érte "megölni egy fagyereket".

 

Most tovább lehet álmodozni Székelyföld felvirágoztatásáról. Hajlamos vagyok igazat adni az egyik román fasiszta politikusnak, aki szemrebbenés nélkül jelentette ki minap Maroshévízen, hogy "Székelyföld nem létezik". Búcsúzóul egy link a The Sex Pistols- al:  No future

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése